Zo maak jij je woning of bedrijfspand brandveilig

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar als er sprake is van een brand kan dat ontzettend grote en levensgevaarlijke gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om altijd de nodig maatregelen te nemen om een brandgevaar te voorkomen. Dit kan al door middel van een aantal kleine oplossingen. En maak er de gewoonte van om voordat je de deur achter je sluit altijd een extra check te doen of alle apparaten uitgeschakeld zijn en er geen kaarsen of sigaretten meer branden.

Een veilig huis

Zeker met het oog op de feestdagen is het verstandig om nu in actie te komen om je huis brandveilig te maken. Mensen laten vaak ‘s nachts de lampjes van de kerstboom branden, dit kan kortsluiting veroorzaken. Door het materiaal van alle kerstdecoratie kan de brand zich snel verspreiden. Dat is dus al de eerste tip: schakel alle apparaten en lichten uit als je gaat slapen of de woning verlaat. Laat ook de televisie niet op stand-by staan, kijk of er geen kaarsen meer branden en (als je rookt) er geen smeulende sigaretten in de asbak liggen.

Daarnaast is een brandmelder kopen geen overbodige luxe. Veel branden ontstaan wanneer mensen liggen te slapen of er niet op verdacht zijn. Maar het vuur kan zich razendsnel verspreiden. In een halve minuut kan er al een zeer grote brand ontstaan in een huiskamer. Het lawaai van een brandmelder is niet te missen, waardoor jij op tijd geattendeerd wordt op brand. Hang een aantal brandmelders op in je woning, het liefst een in elke ruimte. Controleer ook regelmatig of de batterijen vervangen moeten worden.

rookmelder

Voorkom brand in je bedrijfspand

Huur je een bedrijfspand? Dan is het ook noodzakelijk om hier de nodige maatregelen te nemen voor het voorkomen van brand. Kijk ook goed of de huurbaas al rookmelders heeft aangebracht, of dat dit volgens het contract onder jouw verantwoordelijkheid valt. Is dit laatste het geval, dan weet je wat jou te doen staat. Schakel voor het verlaten van het pand alle apparaten uit (behalve het alarmsysteem natuurlijk) en doe voor de zekerheid nog een extra check voordat je de deur sluit. 

Vuur-ramp

 

Zorg altijd voor een vluchtroute

Mocht er brand uitbreken, dan is het noodzakelijk dat jij en de rest van je gezin of werknemers kunnen vluchten. Zorg daarom altijd voor een vluchtroute (ook voor je woning!). Stel dit niet uit, maar maak er gelijk werk van. Een vluchtroute is echt noodzakelijk. Tijdens een brand kan er sprake zijn van blinde paniek, daarom is het ook verstandig om de route zelf op een prominente plek in het zicht te hangen. Zo ziet iedereen hoe ze veilig buiten kunnen komen en waar ze moeten verzamelen in het geval van brand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *